FOLLOWERS

Sabtu, Mac 12, 2011

TSUNAMI SEDANG MENUJU KE MALAYSIA???

gambar kejadian tsunami di Jepun semalam
akibat dari gempa bumi yang berlaku
tidak jauh dari perairan jepun yang berukuran 8.8 pada skala richter




semalam kat kuala terengganu pun gempar..
polis datang menghalau (meminta pulang) pengunjung2 yang sedang bersantai
di 'pantai batu buruk'..
termasuk penjaja di tepi jalan..


kata polis tu..
amaran tsunami di keluarkan..


dan..sejak semalam memang hujan di terengganu..
pelik kan..hujan di luar musim..
semoga amaran itu akan berakhir selepas ini..


ada juga yang buat rumors..
dari jepun..tsunami tersebut sedang menuju ke indonesia
dan kemudian akan sampai ke malaysia..


nauzubillah..
sembahyang hajat..
semoga di jauhi bencana tersebut..



* rezeki, jodoh, ajal maut di tangan yang maha Esa..

14 komen:

Pendekar Berkuda berkata...

kawasan tepi pantai pasti yang paling teruk terjejas...

hmm... pasal tsunami tu.. rasanya effect dia kurang.. kalau kena pun.. vietnam paling teruk... kalau kat semenanjung... rasa-rasanya tak ada effect sangat... melainkan ombak besar.. but bukan tsunami...

pandangan ini mengambil kira kedudukan dan jarak semenanjung dari pusat gempa tersebut...

kawasan yang paling teruk mungkin terjejas adalah vietnam..filipina...kepulauan pasifik.. dan juga barat amerika... hawaii pun mungkin akan kena tempias tersebut...

mengkaji arah tebaran semasa arus lautan dari pusat gempa... memang semenanjung malaysia tidak akan terjejas teruk..

gempa bumi tersebut hanya pada skala 8.8.. berbanding gempa bumi terbesar sebelum ini... 9.3 pada skala Richter di perairan lautan hindi... jadi kita boleh assume kan apakah kesannya?

terbaik tak?? ekekeke...

qasehraihan berkata...

mak aih..
ngalahkan repoter ni ulasan dia..haha

Rozuan Ismail berkata...

wan pon dah bertolak balik UKM dari mersing semalam..pensyarah batalkan fieldwork.. sebab takut tsunami dtg ke Malaysia sebab kami dah dapat amaran tsunami..boleh baca kisah wan

mzhany berkata...

kak, uishhhh rumah sy tu adalah di pulau yg sgt kecik di ganu...shooottt gile risauuuu, risau nmak dan ayah...

Solihin Zubir berkata...

Nauzubillah..
smoga kita semua dilindungi drp perkara2 yg buruk..

qasehraihan berkata...

rozuan ismail:
uittt..dah baca td..menakutkan ek??huhu

qasehraihan berkata...

mzhany:
hany kena suruh mak ayah hany pergi rumah adik beradik yg lain dlu utk smntara waktu kot..hoho

qasehraihan berkata...

solihin zubir:
betul tu..aminn..

Qaseh dalia adelia berkata...

takutnya ..qaseh kat teganu ,.. :( semoga tak smpai bencana tu T_T

khaifaiz berkata...

subhanallah.. hanya menggunakan air shj bencananya jelas dahsyat.. tak dpt bygkn mcm ne dunia kiamat nti..

qasehraihan berkata...

qaseh dalia adelia:
insyaAllah xde apa2...berdoa pada yg Esa..

qasehraihan berkata...

khaifaiz:
betul tu..betapa kerdilnya kita ni kan??

diana berkata...

akak takut la..
semalan tengok kat tv pun air tu begerak laju sangt..
takut la..

BLADE EDGE berkata...

salam akak...

gegaran dgn strength 8.8 tu kalo xsilap kat area pusat gempa. adik saya still kat sana, xjauh dr situ. kene jugak, kuat sekitar 7.5 mcm tu..abis barang2 jatuh n pecah2..gempa susulan menyusul stakat ni dah lebih 100 kali. katanya (bila dpt call) setiap 1/2 jam akan rasa gegaran tu..pihak kedutaan dah hubungi family saya siang tadi. alhamdulillah, stakat ni dia ok, cuma susah sikit sbb stok makanan susah nk dpt. kdai dah byk tutup..

KLIK UNTUK SHOPPING

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright(c) All Right Reserved by Qasehraihan