FOLLOWERS

Jumaat, Februari 18, 2011

DILEMA BOYFRIEND LEBIH MUDA~!!

jika ada yang bertanya anda..
adakah anda bersetuju ber'couple' atau berkahwin dengan lelaki yang lebih muda dari anda~??
dalam konteks LELAKI LEBIH MUDA DARI PEREMPUAN~??
dan beza umur melebihi 5 tahun...kalau stakat setahun 2 takde hal sangat (bagi sayala)..


apa jawapan anda~???





kalau ditanya pendapat saya :



"TAK DAPAT TERIMA"


sebab :

1) untuk jangkamasa panjang..nanti umur kita dah tua,
dia masih gila-gila remaja..mula nak kawen lain..kan susah~!hoho


2) kalau lebih 5 tahun mudanya, pastinya 'parents' kita tak dapat terima..
muda sangat tu~!! siapa nak jaga siapa ni~??haha


3) hidup kita dah stabil, dia baru nak mula hidup..lagi la tak logik~!!haha..



apa jawapan anda pula~??

-end-

* tapi kalau cantik macam heliza xpela couple dengan yang lebih muda pun..haha
* apa jua jawapan kita..yang penting keikhlasan dalam diri masing-masing..


38 komen:

khaifaiz berkata...

Jodoh kekadang sukar utk dimengerti.. tp khai pn tak setuju.. sebolehnye nk cri yg muda 10thn dr khai.. ahaks2

BLADE EDGE berkata...

salam akak...

dulu saya pernah jugak bercinta dgn akak senior masa kat universiti :-)

sbnrnya saya susah nak terima..kalo yg sebaya or pmpuan lebih muda tu ok laa..

Ujang9897 berkata...

rasa ok jer kot..hehe


saya kawin dgn rakan sebaya..=)

heliza rakan sebaya saya..hahaha

tomato berkata...

sokong2 ! tapi kalau dah jodoh nak wat cane kan..hehe

Pendekar Berkuda berkata...

Cinta dan kasih sayang satu perasaan yang sukar untuk dimengerti.

Muda atau tua cuma satu angka. Sedang Junjungan Mulia sendiri memiliki isteri yang lebih tua daripadanya.. Baginda bernikah semasa berumur 25 tahun dan dibezakan dengan jarak 15 tahun lebih muda. Pernahkah baginda mengeluh? Atau pernahkah Siti khadijah mengeluh akannya?

Kadang kadang sikap kita sendiri yang menghalang sesuatu perkara itu dari berlaku. Hanya satu saja yang pendekar mahu katakan. Sebuah kalam Illah yang maksudnya :

"Boleh jadi kamu menyukai sesuatu perkara sedang ia buruk untukmu. Mungkin juga kamu tidak menyukai sesuatu perkara sedangkan ia baik untukmu. Dan hanya Allah yang mengetahui sekalian sesuatu."

Surah apa dan ayat yang mana, tiadalah pendekar ingat. Cuma seperti yang pendekar perkatakan sebelum ini, umur dan usia hanyalah satu angka. Muda atau tua, tiada satupun yang mampu menghalang perasaan cinta dan kasih.

Tindakan menidakkan satu hakikat samalah seperti menebar pasir ke dalam periuk. Sedang kita lapar, hendak di jamah langsung tak kesampaian.

Yang penting. Tepuk dada tanyalah hati. Itu lebih baik. Jangan tepuk dada tanya perut. itu nafsu makan namanya... hehehe...

Woah... panjang pula komen kali ini... hoho...

TiKa LEh berkata...

hahah..xsuka tp boleh trima lg kot kalo trpkse..heheh

qasehraihan berkata...

khai:
mmg sukar dmegerti..
ye ke awak ni yg muda ni??haha

qasehraihan berkata...

blade edge:
tau tak...saya dari zaman sy skolah lagi..mesti junior yg tackle..haha..sbb kecik kott..huh

qasehraihan berkata...

ujang9897:
ok je ek??..ye kot..sy benarnya xde kisah sgt..saja je wat kluar topic ni

AH7 berkata...

dah jodohnye macam 2 nak wat mcmne..rasanya bukan faktor usia..tp matang ke xmatang laki 2..

qasehraihan berkata...

tomato:
ye la..dh jodoh..apa nak buat

qasehraihan berkata...

pendekar berkuda:
woooo..hehehe..ok saya stuju..
mesti girlfriend PB ni lebih tua kan????hehe..

qasehraihan berkata...

tika leh:
terpaksa..xde tpksa2..klu jodoh apa nak buat..haha

qasehraihan berkata...

AH7:
sebenarnya part tu sy stuju..
dia muda tp matang..so ok..
klu xmatang..pergi jauh2..haha

nazirulhazwan~ berkata...

tak berapa nak boleh la skang ni, dulu takpe kot, la ni budak2 laki umur 24/25 pon tak matang lai, haih (tp den tak masuk la, sbb den matang) pompuan plak umur 20 da agak2 matang da. mmg tak masok woo

E.d.Y berkata...

ayat last skali paling setuju

Tanpa Nama berkata...

saya tertarik hati dgn topik ni kerana saya juga mengalami situasi yg sama..tahun ni genap umur saya 28thn dan masih belum berkahwin.kekasih saya pula baru 22 tahun. bukan impian saya utk bercinta dgn org yg lebih muda. saya sentiasa membayangkan pasangn yg lebih tua dari saya.kami bercinta semenjak dia tamat SPM lagi..kalau bukan dia yang beria-ria dulu xmungkin saya akan terima...pada awal percintaan saya selalu bertanya bagaimana kalau dimasa depan kalau di berjumpa perempuan yang lebih muda dan cantik??selalu dia jawab dia terima saya seadanya dan harap saya juga dapat terima dia seadanya. lama2 dah x terasa jarak usia kami.saya pulak bersaiz kecil n muka plak orang ingat dalam 20an...family dia pun ok dapat terima saya..mak dia pun beza 10 tahun dari ayah dia...huhuuhuhu

zmah berkata...

Kalau dah JODOH tak ke mana...

qasehraihan berkata...

nazirulhazwan:
ooo ye ke??nae ek??
xsemuanya xmatang..kan..awk sdri ck awk matang..haha

qasehraihan berkata...

nazirulhazwan:
ooo ye ke??nae ek??
xsemuanya xmatang..kan..awk sdri ck awk matang..haha

tp mmgla perempuan lebih ct mature..

qasehraihan berkata...

edy:
hehehe..mmgla..apa2 jua jwpn yg penting keikhlasan dlm diri memasing..saya pun stuju ayat tu..sbb tu sy tulis..haha

qasehraihan berkata...

Tanpanama:
uii..anon..hehe
wow~!! semoga berbahagia anda dgn pasangan tsebut..mmg ramai yg xkesah pun..hoho

qasehraihan berkata...

zmah:
kalau guna point tu mmgla..hehe

nur anis berkata...

saya rasa perkara tu normal je.banyak je berlaku sekarang ni..cuma kalau saya, saya elakkan, sebab saya suka yang sebaya atau tua sikit2 je..^_^

Shafiq berkata...

Setuju dengan pendekar berkuda. :-)

qasehraihan berkata...

nur anis:
cuba elak..hehe

qasehraihan berkata...

shafiq:
haha...kalau pdekar guna point tu mmgla..

zmah berkata...

Akak dan suami hanya ride di Borneo,kami orang kelantan,kerja di KL. Awak keja Ampang dimana,sekolahnya...link fb please,boleh kita chat...hihii (kalau sudi).

Sunah Mohammad berkata...

kalo dia orang yang saya percaya boleh bertanggungjawab dan berkomitmen, it's ok~ :)

untuk yang muda 2-3 tahun la..:D

kalau 5 tahun lebih tu tak dapat lagi...:p

Sharifah nor berkata...

syukur dgn jodoh yg sedia ada...

Piasara berkata...

mmg tak boleh terima,apapon kalau jodoh tak kemana..
sbb paling utama,dah la pompuan lebih matang dr lelaki ..dia pulak muda 5 thn dr pompuan?lg la tak matang..
lg satu pompuan akn melalui proses melahirkan ,jadi lps beranak 4-5 org anak, dia akn nmpak lebih tua dr suami dia,kalau suami tu muda 5 thn dr isteri...lg lah nampak sgt ketara...last2 pompuan tu rasa lg down...makin down..dn makin nmpak tua..
sekadar pendapat je..tak serius pon..

qasehraihan berkata...

zmah:
oo patutla...cerita asyik kat sana kompius jg tu..hehe

qasehraihan berkata...

sunnahmohamed:
masing2 soal hati dan perasaan

qasehraihan berkata...

sharifah nor:
syukur~!

qasehraihan berkata...

piasra:
apa sekalipun..kita hanya cuba elak..kalau dah jodoh nak wat cmna..redha la..saja je entri ni..mengajak berdiskas..hoho

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

ikut orang juga..

kalo saya tak boleh terima..

sebab saya anak sulung slalu inginkan seseorang yg boleh bertindak bukan sj sbgai sorg suami, tapi juga abg dan ayah kpada sy hehe

=)

mzhany berkata...

Umm kak, yg pastinya depend pada masing2 kan, dan last last berbalik pada jodoh jugak kan. kalau sy personally, memang sy pun taknak yang lebih muda nih..mcm apa yg akak senaraikan kt sini laaa ;)

Solihin Zubir berkata...

org ckp, kalau isteri lebih tua dri lelaki, nnt sehidup semati.. heheh..
tp ajal maut dan jodoh pertemuan di tangan tuhan kan..

KLIK UNTUK SHOPPING

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright(c) All Right Reserved by Qasehraihan