FOLLOWERS

Isnin, Februari 28, 2011

LENSA YANG ROSAK KE KEPALA LENSA YANG ROSAK~??

lewat petang semalam..pasti ramai yang terbaca satu isu baru keluar..kahkah
kelakar kan...banyak betul reaksi..pro dan kontra
perlu ke den pun buat entry ni juga~?? ntahla..
daripada duk send komen kat setiap entry berkaitan ni..
baik jadikan satu entry sendiri.. hua hua..

entry den ni hanya pendapat peribadi..
bukan bermaksud menafikan entry-entry orang lain yer..

----------------------------------------------

bila den baca entry lensa rosak (LR) tu..
dari segi isi penulisan tidak ada yang tempang di mana-mana pun..

dalam entry tersebut si LR menyatakan

BLOG BUKAN INDUSTRI
MODEFIKASI MENJADIKANNYA SEOLAH INDUSTRI
TIDAK SAMA DENGAN IMPROVASI
KERANA IMPROVASI TIDAK MENGUBAH JUSTIFIKASI BLOG

JUSTIFIKASI BLOG NORMAL >> mencatat tentang kehidupan dan menulis pandangan
JUSTIFIKASI BLOG TIDAK NORMAL >> mengejar wang dan populariti


dan apabila LR bercakap tentang JUSTIFIKASI TIDAK NORMAL..
LR telah membuat perbandingan dengan 'pelacur blogger'

ciri pelacur blogger yang diberi..

1) menjadikan blog sebagai tempat perniagaan secara membabi buta
dengan berebut dan menindas para blogger yang lain.

2) menulis penulisan entri di dalam blog tanpa melalui 3 perkara penting dalam penulisan iaitu pengetahuan, pengalaman dan pemerhatian (3P).

3) menghasilkan video blog atau Vlog (sebut Ve-log) yang memalukan diri sendiri.

4) memberikan komen yang tidak masuk akal atau memberi komen pandangan yang offensif dan tanpa kena-mengena di sebabkan tidak memahami isi, situasi dan tujuan penulisan (tak baca overall).

5) menjadikan dunia blog sebagai dunia mengejar trafik, hits, wang iklan dan rating populariti 'semata-mata' (fahamkan maksud semata-mata).

-------------------------------------------

pada saya si LR ini membuat analisis
dan beliau telah membuat perbandingan ciri2 'BLOGGER TIDAK NORMAL' atau
 'blogger yang tak diperlukan' atau 'blogger tah hape-hape' sebagai 'PELACUR BLOGGER'

DAN

ianya terus menjadi hangat dan ternafi semua point yang lain apabila
LR guna nama orang pada point ke-3...
kawan/sahabat kepada ramai blogger di sini...

-----------------------------------
ULASAN DEN

1) isi penulisannya sangat bagus.. tiada cacatnya..
pada den LR bukan bermaksud si gadis blogger tersebut sebagai 'pelacur'....
beliau menganalisis tetapi membuat perbandingan atau MAJJAZ (dalam bahasa arab) dengan perkataan pelacur (memang agak kasar..tapi yang kasar itu yang akan orang amik tahu)..


sama juga bila orang cakap..


'wei suka hati ko mentelanjang dan membogelkan bahasa ye'


bunyi kasar...tapi benar..
dari sudut halusnya ia bermaksud..kita memasukkan unsur bahasa yang tidak elok..termasuk mencampur adukkan bahasa malaysia dengan bahasa inggeris dalam perbualan..
dan menjadikan ianya suatu perkara yang biasa..
sedangkan dari sudut seni dan budaya ianya sangat 'telanjang'..
(dato' seri rais yatim juga sangat menentang hal mentelanjangkan bahasa ini)


2) penggunaan gambar...yang ini sangat tidak patut..
mungkin dengan gambar inilah yang buatkan ramai berfikir si LR samakan yuyu sebegitu..
kepada encek lensa..yuyu zulaikha seorang gadis bertudung~!
 (walau apa jua jenis tudungnya..dia still menutup aurat dia)
penggunaan perkataan anda tak ada salahnya..
tetapi perbandingan dari sudut gambar tersangat-sangat salah (kesilapan besar di situ..haha)

-------------------------------------------------------

tapi apa jua ulasan den sekalipun..
ia bergantungla pada niat sebenar encek LR ini..apa niat anda sebenarnya..
adakah anda secara tidak sengaja menggunakan nama gadis tersebut atau anda memang sengaja dengan motif inginkannya menjadi hot..hanya anda yang tahu..


tetapi ingat..jika anda orang Islam, satu hadis ada menyebut..


'JANGANLAH SESUATU KAUM MENGHINA KAUM YANG LAIN,
KERANA MUNGKIN YANG DIHINA ITU LEBIH BAIK DARI YANG MENGHINA...
DAN JANGANLAH PULA SESEORANG WANITA MENGHINA WANITA YANG LAIN..
KERANA MUNGKIN WANITA YANG DIHINA ITU LEBIH BAIK DARI WANITA YANG MENGHINA....'


-end-

*entri paling panjang setakat ini..rela ku korbankan trafik masuk hanya untuk ulasan-ulasan ini kerana orang memang tak gemar baca entri panjang2 gini..kahkah..ada haku kesah~??ahakksss...

37 komen:

cik Ladies berkata...

tak la , CL suka entry niey.. tapi kes niey pun rumit kan.. boleyh la lepas niey blogger2 masuk anugerah Bintang popular..

Majjah tu tukar kpd Majaz.. sebab CL rse ejaan dy Majaz..

qasehraihan berkata...

cik ladies:
tu la asal...boleh sangat la tu..
me mmg geli dengan vlog tu smua..kahkah

ok majjaz ek..ok sepantas kilat di ubah..hehe..(sy pun dh ingat2 lupa yg blaja zaman skolah..haha)

lea berkata...

pelacur blogger...huuu..

sicomot-comel berkata...

macam2 lah sekarang ni..

Pendekar Berkuda berkata...

satu : memang nampak isi kat situ. Tapi isi-isi yang berguna itu di burukkan dengan segala macam benda-benda yang teruk...

dua : dia juga dengan penuh angkuhnya menghina blogger SEO kaki trafik semata. Sedangkan dia tak tahu betapa payahnya untuk mendapat ranking SEO tu.. di situlah keseronokan dan nikmat jadi blogger SEO..

tiga : dia mention besar2 PELACUR BLOGGER tu dan dia masukkan nama blogger di dalam nya samalah dengan dia memijak-mijak maruah blogger tu. Bukankah itu sangat kurang ajar?

empat : dia lupa bahawa dia pun blogger juga. Oleh kerana dia rasa dia lebih otai dan suara dia lebih ramai yang dengar maka dia bebas nak cakap apa-apa? heh~! Blogger sorok muka tapi hentam blogger yang tayang muka apa barang??

lima : isu-isu yang dia bawa itu hanya isu remeh sahaja dibandingkan dengan betapa biadabnya dia memberikan gelaran sesuka hati dalam blog dia. Sangat biadab. Dan orang biadab tidak layak untuk dihormati...

enam : hehehe... tahu-tahu sendirilah siapa pendekar berkuda ni kan? Bahasanya penuh seni. Bila menghentam memang begini. Hehe..

mrs.sabri berkata...

sempat lagi pendekar berkuda ni buat ulasan yg ke 6 tu ye..hehehe..ermmm teruk juga kan dunia blog ni qaseh..macam2 ragam dapat kita lihat..kalaulah kita ni berada di tempat adik yuyu tu tak taulah apa perasaan kita ni kan..sape gerangan lensa rosak ni?tak pernah jumpa pun blog dia..dan tak pernah tahu pun tentang kewujudan blogger yg bernama LENSA ROSAK tu..hehe..macam ni la kalau asyik berblog dan buat hal sendiri,semua benda tak tahu..hihihi

bunga berkata...

xpasti nak komen pe..bunga da bc gak pasal pelacur blogger tapi xpaham..hehehe..ni baru paham cikip..tq..

qasehraihan berkata...

lea:
xyah amik tahu..citer orang2 kejar glamer kot..kahkah

Jejaka Terhangat berkata...

pandangan yang baik..masih ada jgk blogger yang thinking out of box..bagus2..tp yg letak nama direct tu takde sape yg nafikan, tu memang tak teruk..

kita melatah, hentam si rosak tu dgn bahasa kesat..rasanya kita lagi teruk dari dia..adehh..

Bagaimana Nak Jadi Seseorang Yang Boleh Terima Pendapat Orang Lain?

qasehraihan berkata...

si comot-comot:
mmg mcm2 pun...biarkan mereka dgn labunya..ahakss

Jejaka Terhangat berkata...

eh..typo..*tp yg letak nama direct tu takde sape yg tak nafikan, tu memang teruk..

qasehraihan berkata...

pendekar berkuda:
fuyyo!!! gila panjang si pendekar ni menulis...kehkehkeh...

lupa awk ni pemuja yuyu..ahakss..
u are rite in ur oinion...sy xpernah kata salah pun,bang..ilekssss..g amik air smayang gih..pstu tenang la tu..hehe

salam2..(oppss..batal air smayang)ahakss

qasehraihan berkata...

mrs.sabri:
lensa??xyah tahu pun xpe kak..dunia blogger budak2 ingus ijau..haha..

qasehraihan berkata...

bunga:
saya dh memahamkan awakla ye..haha..gud2, dtg bc slalu..nt xfaham tanya cikgu..hehe

qasehraihan berkata...

jejaka terhangat:
awak memang hangatla bang...hehe..saya stuju dengan awak...

Izamir Ridzwan berkata...

sokong pandangan pendekar berkuda

qasehraihan berkata...

izamir ridzwan:
orait..xkesah pun...xjejas apa pun..haha

Nadt berkata...

nice entri. pandai awak ulas isu tu dengan berhemah membuatkan saya terfikir betul jugak.

anyway..feel free to visit my blog.keep in touch. (^_^)

http://sayepunyebelog.blogspot.com/

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

hari tu dia kaitkan dgn fatin liyana siap letak pic lg..kali ni yuyu plak..

haih mcm2..

darkbatman berkata...

nice one.. agreee!

Qaseh dalia adelia berkata...

hurmm betul pe yg sis gtau tapi tak kena lah sbb dia mengaibkan orang kan..kalau kita di tempat yuyu mesti hangen .. padahal bukan buat melibatkan maruah smpai di cop pelacur adehhh

Qaseh dalia adelia berkata...

tadi sis tnye qaseh dok area mane ye ..dok area jerteh hik2

kpah k-poh berkata...

mula2 malas nak baca kat lensa rosak tu...tapi bila dah ramai yg tegur..jadi pegi jugaklah baca..Akak pun malas nak komen..sbb akak tahu..pendekar berkuda dah buat yg terbaik....

qasehraihan berkata...

nadt:
ni pendapat saya je nad..xmempengaruhi sesiapa

qasehraihan berkata...

GKSB:
macam2 kan..haha

qasehraihan berkata...

darkbatman:
hehe...mksih

qasehraihan berkata...

qaseh dalia adelia:
hehe..stuju tu...sy stuju smua jenis pdpt....tp entry ni opinion sy shj..

jerteh ek??bakal adik ipar saya org jerteh..me KT

qasehraihan berkata...

kpah:
malas komen xyah komen..hihikk...akak dgn pendekar mmg sinonim betul ek..hehe

Sunah Mohammad berkata...

saya pun rasa ia cuma perbandingan..

tapi tak eloklah letak nama..sama macam isu dulu..:)

Belalang Hijau berkata...

walaupun point2 dia semua betul, tp d sebabkan satu kesilapan dia highlight nama blogger lain, maka org telah melupakan point yang basug itu dan lebih menumpu pada bahagian kesilapan dia...

qasehraihan berkata...

sunah mohammad:
betul tu..stuju ngn sunnah

qasehraihan berkata...

belalang hijau:
tu perkara biasa..mcm politik negara jg..pd sy xpelik pun kalau ramai nak melatah..tp sy stuju dgn stiap pdgn..barulah namanya perbincgn..sy xkata org itu betul atau org itu salah..berat bahu memandang..berat lagi bahu yuyu memikulnya tu..

Amira Naddia berkata...

cikgu ini cikgu bm kah? oo..dlu sy dapat A1. oke. takde kne mngene

sy ade bace gak entry tuh. dan ramai org len wat follow up dgn buat entry sndri pasal beliau.. tuh sebenarnye taktik koto die nk publisiti murahan.

sy da sound da die. w/pn sy blogger br..dulik ape lau die da kuajo..igt org len akn diam je? tp sy tak gune words2 cam die..ooo..level sy sgt jauh dr die. saye bertamadun..

sian gadis itu..

qasehraihan berkata...

amira naddia:
yup..cikgu BM yang penyayang..ngeh ngeh..

sound??haha..brutal kamu ni ek..haha
bagusla dh sound dia..dan lagi bagusla kalau xguna perkataan-perkataan yang tak bertamadun itu...saya sedih bila ada yang menghentam menggunakan perkataan yang xbertamadun..

semoga awak dapat KPLI dan jd cikgu jugak..hehe

y u y u Z u l a i k h a berkata...

sobbsobb T_T terima kasihh~ yuyu yang kena ni, walaupun banyak yang mai maki kat komen tu, tapi syukur, ada lagi yang percaya yuyu macam cik qaseh ni~

qasehraihan berkata...

yuyu zulaikha:
sama..
sabar yer..muhasabah diri mengapa dugaan ini diturunkan pd kita..dan fikir ada org yang diduga lagi hebat dari ini..maka kita akan menjadi lebih tenang..

percayalah semua ini akan mematangkan awak..

Tanpa Nama berkata...

hurmm..bagus

KLIK UNTUK SHOPPING

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright(c) All Right Reserved by Qasehraihan